40jaar home

Sporen werkvormen contact visie links
Quick Links: 

Nieuws  
Vacatures  
Medewerkers  

Studiedag Geweldloos verzet

maandag, 29 november 2010

Op 25 november 2010 organiseerde vzw Sporen in samenwerking met OBC ter Wende en de politie van Leuven in het A.V.C. van het U.C. St.-Jozef te Kortenberg een studiedag rond "Geweldloos verzet".
Spreker Jan Hoet schetste in de voormiddag het gedachtegoed van Haim Omer. Zijn uiteenzetting bood een goede eerste kennismaking, doorspekt met vele voorbeelden uit de praktijk.
In de namiddag gingen er gespreksgroepen door waar de deelnemers van gedachten konden wisselen en vragen stellen. Vaak leverde dit interessante uitwisselingen en discussies op. Vragen zoals "hoe vertaal je de methodiek van geweldloos verzet in een residentiële werking?" en "hoe breng je deze methodiek bij ouders aan?" werden nadien in plenum gebracht en door Jan Hoet becommentarieerd.
Deze studiedag werd muzikaal opgeluisterd door Dimi Dumo. Het eerste liedje "In staking" heeft hij speciaal voor deze studiedag geschreven.Het tweede liedje "Altijd iets dat ons verbindt" creëerde Dimi voor de Terugkomdag rond "Verbindend werken" op 17 juni l.l. en is op CD gezet. Download dit liedje hier (rechtermuisknop - 'opslaan als').
En ter afsluiting bracht Dimi een derde song "Praten Zilver Zwijgen Goud" dat hij die dag zelf op basis van zijn indrukken schreef. De songs van Dimi zijn heel erg treffend en zo herkenbaar.

Voor wie meer informatie wil rond het gedachtegoed en de methodiek van "Geweldloos verzet": het boek van H.Omer kan door medewerkers van Sporen in de centrale bibliotheek van Sporen ontleend worden. Neem hiervoor contact op met de teambegeleiders.

Voor wie geïnteresseerd is in een vervolg: er zijn plannen om een opleiding (met training) rond "Geweldloos verzet" te organiseren.
Op 17 december e.k. komt de stuurgroep “Verbindend werken” samen in De Pas. Wie wil deelnemen of op de hoogte gehouden worden, graag. Laat maar weten. De stuurgroep "Verbindend werken" is te bereiken op volgende e-mailadres: verbindendwerken@hotmail.be.
Via deze weg wil ik expliciet de collega’s en mede-organisatoren: Hendrik Van Moorter (psychiater ter Wende), Kris Demeter (directeur ter Wende) en commissaris Wim D’haese (PZ Leuven) hartelijk bedanken voor de samenwerking in de realisatie van deze studiedag.

Philippe Collart, stafmedewerker vzw Sporen.


Laatst bijgewerkt op 29 november 2010. webmaster - vzw Sporen